Kjærlighetens fem språk

Har du noen gang opplevd å ikke føle deg elsket eller sett av partneren din, selv om han eller hun gang på gang sier at de føler de viser det hver dag?

I så tilfelle er det stor sannsynlighet for at dere har ulike kjærlighetsspråk i følge Parterapeut Gary Chapman, som har skrevet boken kjærlighetens fem språk. Chapman introduserte tanken om de fem ulike kjærlighetsspråkene.

Parterapeuten forsket på par, og fant at det er fem måter man viser andre kjærlighet på:

 • Fysisk nærhet (kos, berøring, sex)
 • Tid og oppmerksomhet (å være nær partneren sin både fysisk og psykisk)
 • Verbal bekreftelse (å gi komplimenter eller å fortelle partneren at du elsker dem)
 • Gaver (små eller store gaver som viser at du kjenner ham/henne godt)
 • Tjenester (hjelpe den andre i hverdagen, gi massasje)

Det kan være til stor hjelp i parforholdet å både vite hvilket språk du snakker i tillegg til hvilket språk kjæresten din bruker for å uttrykke sin kjærlighet på.

Kjærlighetens fem språk er verdt å tenke over, mener vi i Bergen Familieterapi

Erfaringer fra Bergen familieterapi

Hos Bergen Familieterapi kommer det par som søker familieterapi i Bergen. Vi opplever ofte at par som blir introdusert for dette får en aha-opplevelse. De blir mer bevisste på dette i hverdagen og ser tilbake på hendelser der partneren har uttrykt sin kjærlighet uten at de har vært klar over det. Dette fører igjen til at de blir mer rause og tålmodige med hverandre som igjen fører til at de kommuniserer bedre sammen i hverdagen.

Hva er ditt kjærlighetsspråk? Ta testen her: http://www.5lovelanguages.com/

7 uteleker man kan lage til barna i hagen

Har man gått tom for ideer, og barna maser om å gjøre noe, da er alle råd dyrebare. For barn som kjeder seg er nesten det verste som fins, spesielt etter en lang arbeidsdag med mas og kjas. På tom mage og hundrevis av tanker i hodet, er det dumt om man ikke har noen smarte tips i ermet man kan dra frem. Med litt håndverker-ånd og en hjerne for smarte løsninger, kan man komme langt. Har man mindre av dette, kan man lese denne artikkelen for å få tips.

 1. Blikkboksspillet

Har man ikke en dartskive og piler, kan man lage noe som er enda mer morsomt og som lager masse bråk. Et blikkboksspill består av hermetikkbokser (helst tomme), som er stablet opp som en pyramide. 15 tomme blikkbokser blir en flott pyramide man kan sette på et bord. Det ideelle er å ha noen kasteballer, men har man ingenting må man bruke fantasien. Tennisballer, klosser eller stein kan også brukes dersom man holder litt avstand.

 1. Badeland i hagen

En vannspreder er alt som skal til for at barna skal leke seg i hagen. Det er en fordel om det er sommervarmt. Da er det bare å sette på vannet og la barna leke mens man får i seg noen brødskiver som senker blodtrykket. Har man et lite plastbasseng og badeleker, er det perfekt. En trampoline gjør leken enda morsommere, der barna kan hoppe rundt helt til de blir uvenner.

 1. Balanseløype for store og små

Det er ikke så mye fantasi som skal til for å lage en balanseløype. Da kan man bruke bøtter, en benk, en solid bjelke mellom to kasser, trærne og omgivelsene. Balanseløypa kan lages slik at en del er for de minste, en annen del for de største. God og mett, kan det være lurt å være ute sammen med barna, for å hjelpe dem over til neste del. Rokkering kan bli målgang eller en base man skal hoppe til fra et annet sted. Flere trestubber kan bli løype, men de må festes godt. Det gjøres ikke i en fei.

 1. Flasker som blir vannbåren bane

Plastflasker kan brukes til så mangt. Man kan feste dem på veggen, etter å ha skjært hull i siden. Øverst kan barna helle vann tilsatt konditorfarge, og nedover renner vannet fra flaske til flaske. De må være festet slik at vannet passerer gjennom hullet, og ut av tuten. Har man noen planter som uansett trenger vanning, kan vannbanen bli perfekt. Pass på at ikke plantene drukner, hvis du blir trøtt og tar deg en lur på sofaen.

 1. Sandkasse

Sandkasse er noe du får en ide om mens du snorker på sofaen. Det er fullt mulig å lage sandkasse i hagen, men husk å montere et lokk over når sandkassa ikke er i bruk. Ellers er det mange katter ute og går.

 1. Trehytte

Eller hytte i treet. Problemet er at det ikke er noen trær i hagen, og trevareutsalget har stengt for dagen. Det går an å lage trehytte av gamle materialer man har liggende i garasjen. Pass på å fjerne gamle rustne spiker, og la barna utfolde seg selv med hammer og spiker.

 1. Teltlandsby

Men telt har dere. Faktisk flere, både store og små telt. Å lage teltlandsby kan både være koselig og være noe barna kan leke med i flere dager uten å bli lei. Når de våkner neste morgen er det ut i teltene igjen. Det er mange andre ting som kan brukes, slik som tepper, stoler, presenning også videre.

Mens man rører i grøten en lørdags formiddag kan man få mange gode ideer. Mange uteleker til barna i hagen kan man lage selv. Det gjelder bare å finne tiden og overskuddet til å få det gjort.

Pappapermisjon – hva skal man finne på – måned for måned

Det er forskjellige aktiviteter man kan finne på med barna på pappapermisjon. Men det er kanskje ikke så lett å vite hva som skjer og hva man skal ta seg til på ulike deler av året. Noen ganger har man bare lyst å være inne og slappe av, mens andre ganger skinner sola. For å få en litt bedre oversikt, kan denne artikkelen hjelpe deg til å legge planer og finne ut hva man kan gjøre på pappapermisjonen med barna sine.

Januar

Den første måneden i året, og vinteren har for alvor tatt et grep. Man er kanskje litt trett og mett etter all julematen, og derfor kan man ta noen grep. Ofte kalles de nyttårsforsetter. Men først kan man bytte alle julegavene man ikke trengte eller fikk dobbelt opp av. Så er det bare å ta med barna på treningsstudioet og spebarns-trening, eller gjøre som Yngvar, gjøre det hjemme i stua.

Februar

I denne måneden kan man for eksempel lage fastelavnsboller og fastelavnsris. Oppskrift på fastelavnsboller finner man her, og fastelavnsris lages ved å samle inn bjerkegeiner og sette på fjær i forskjellige farger.

Mars

I mars er det ennå godt med snø, og man kan dra på seg skiene og pulken og dra av gårde. Det kan uansett være greit å få litt trening før påsken kommer.

April

Påskefeiring krever sin mann. Nå skal man gjemme påskeegg og lage quiz. Barna kan tegne og male på påskeegg mens du finner på de beste spørsmålene for årets påskequiz.

Mai

I mai er det tid for å finne fram finklærne. De kan strykes og ordnes flott til både 1. og 17. mai. Nå begynner det virkelig å våres ute, og en fin aktivitet å gjøre er å ordne i hagen. Rake løv, klippe greiner, samle rot, og ordne skikkelig opp. Mens barnet sover eller ser på fra barnevogna, så får man gjort en god del.

Juni

Denne måneden er perfekt for utendørsaktiviteter, og man kan både delta på arrangementer, gå på museum, se på utstilling eller gå på konsert. Det er bare å sjekke hva som skjer i lokal presse eller på visitnorway.

Juli

Sommermåneden er her, og hva annet enn bading, soling og spise is kan man gjøre. Pass på å smøre med solkrem og ikke bli eksponert for sola hele dagen. Et lite barnetelt er ypperlig når barnet skal sove litt mellom badeøktene.

August

I august kan man treffe familie og venner til et skikkelig grillparty. Finn fram grillen og stell i stand et hageparty. Pynt med girlandere som barna selv har vært med å lage, og sett fram bord og stoler nok til alle mann. Husk å ha mulighet til å trekke inn dersom det kommer en uventet tordenbyge.

September

Delta på en maraton eller to. September er perfekt for å delta på slike arrangement, og her er en oversikt over maraton i Norge i september:

 • Hardangervidda Maraton
 • Vestfold Maraton
 • Trondheim Maraton
 • Drammensmaraton
 • Prekestolen Maraton
 • Oslo Maraton

Oktober

Det er måneden for fest og moro. Halloween feiringen i slutten av måneden er sentral, og da kan man lage kostymer og morsomme gadgets. Her må man bruke fantasien og gjøre om barnevognen til et romskip eller kle ut alle barna som Dracula.

November

I denne måneden har mørket senket seg stort sett over hele landet, og det er koselig å ta inn ved, og tenne opp. I mørket kan man lese historier, dryppe lys eller bake boller. I denne måneden skal man virkelig kose seg inne. Dagene starter tidlig med en spasertur mens solen sakte står opp og fuglene kvitrer. Kanskje får man se et rådyr eller til og med en elg som overlevde jakta.

Desember

Advent og juletid er ikke vanskelig å finne på noe trivelig med barna. Julekalender er obligatorisk og pynting, baking, vasking og rydding er alle ting som før tiden før jul til å gå fortere enn man får sakt marsipangris.

Tips til rimelige ferieaktiviteter som ikke koster flesk

Sommerferien bruker som vanlig å legge beslag på en stor del av lønningene, og gjør at tiden etter ferien kan bli verre enn man hadde tenkt på forhånd. Lange feriereiser utenlands med høyt forbruk av kredittkortet, har fått de fleste tallene til å se røde ut. Men det trenger ikke alltid å være sånn at man skal bruke mest mulig for å ha det best mulig. Lykke ligger gjerne i de små ting, som å sitte rundt et bål en sen sommerkveld ved stranden.

Det er mange aktiviteter man kan gjøre i feriene, ferieaktiviteter som passer for barn, og ikke koster skjorta.

Dra på skogstur i nærområdet

Enten det er sommer eller høst, kan det være virkelig spennende å gå en skogstur i marka. Man kan ta med seg en god piknik-kurv, pledd og sitteunderlag. Her kan man se etter fugler og dyr, eller plukke forskjellige planter man finner på veien. Har man hund vil den elske å være ute i det fri, og tilbyr nærområdet et lite fiskevann eller en elv, kan man til og med ta med seg fiskestanga. Barn kan enten gå selv, eller bli båret å ryggmeis eller sitte i barnesetet på en sykkel. I marka kan man finne bær allerede på sommeren, og er man ute på sensommeren eller høsten kan man finne sopp i de fleste deler av landet. Det er ikke lov å tenne bål ute i naturen på sommerhalvåret, men man kan likevel kose seg med god mat og drikke. Det finnes en del gapahuker eller opptenningsplasser som er tilegnet for å grille.

Sykkeltur til bestemor

Med alle mann på sykler, er det bare å sette av gårde. Selv om turen kanskje virker i overkant lang, klarer selv små barn å sykle helt til bestemor, dersom man hele tiden passer på å holde riktig tempo. De minste kan sitte i barnevogn bak på sykkelen, eller sitte i barnesete. De litt større barna klarer fint å sykle selv. Det kan være smart å ta en kikk på alle syklene før avreise, slik at alle dekk er fylt opp, og at man sjekker at bremsene fungerer. Da er det mange småbarn som blir glade for å komme frem til saft og boller hos bestemor.

Overnatting med telt

Enten man lager en liten safari i hagen eller tar med teltet i utmarka, kan det å reise på en skikkelig telttur være en opplevelse alle barn vil huske. Telt er noe de fleste har, men det er likevel nødvendig å ta en ekstra kikk på det. På den måten unngår man å stå der uten teltplugger eller den stanga som skulle tres gjennom til slutt. Telttur kan kombineres med en tur i fjellet, en tur ved sjøen eller rett og slett i hagen. Det kan være greit å være nærme hjemmet dersom noen barn blir mørkeredde eller det plutselig høljer ned.

Leke i fjæra

Det finnes så mye spennende i fjæra, alt fra små kreps til reker og skrukketroll. Alle har vi sett dem, selv om det kan være en stund siden sist. Kanskje man finner fine steiner som er glattpolerte etter havets og tidens finslipende tenner. Eller flotte skjell og muslinger. Noen er skarpe og andre har flotte mønstre.

En kjempestor sjøstjerne ligger og vaker i vannet, og der ligger noen sneglehus. Fjærelek kan også kombineres med bading, soling og spising av masse deilig is. Er været bra kan man bade i fjæra hele sommeren.

I tillegg til dette er det mange ting som kan være alternativer til dyre ferier. Det å samle på frimerkene eller glansbilder. Å dryppe med stearin er koselig en kveld, eller spille et spill. Selv en ferie kan bli rimelig. Og etter ferien kan man endelig få en romslig periode fra mot jul.

Fagpersoner snakker om familieterapi

Kan vi forutsi om et forhold vil vare eller ta slutt? Svaret er ja, ifølge den amerikanske samlivsforskeren John Gottman.

https://psykologisk.no/2017/01/kan-vi-forutsi-om-kjaerligheten-vil-vare/

Hvorfor kan stress gjøre oss syke?

http://forskning.no/2014/11/hvorfor-kan-stress-gjore-oss-syke

Hør Sissel Gran snakke om «det lange farvel- hvorfor og hvordan kjærlighet forvitrer»:

http://livestream.com/accounts/3722443/events/4560380

«Barnets beste» i mekling ved samlivsbrudd :

http://psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=444497&a=3

Familien trekkes inn i behandlingen av unge deprimerte:

http://forskning.no/depresjon-barn-og-ungdom/2015/09/deprimerte-unge-blir-behandlet-med-foreldrene